Ανάσταση στη Πάρο

Ανάσταση στη ΠάροΑνάσταση στη Πάρο


Τα παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα, αναβιώνουν μοναδικά στο κοσμοπολίτικο νησί της Πάρου, κάνοντας τις γιορτές εκεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού, γιορτάζονται με ξεχωριστή λαμπρότητα και κατάνυξη στο χωριό Μάρπησσα.

Στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, με φόντο το μπλε της θάλασσας και το λευκό των μικρών, ασβεστωμένων σπιτιών -στην Πάρο- το Πάσχα γιορτάζεται με περισσή λαμπρότητα και με την τήρηση μοναδικών εθίμων.

Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, με τις όμορφες παραλίες και τα φυσικά λιμανάκια του, «εγκαινιάζει» αυτή την εποχή την τουριστική του περίοδο, με τα χρώματα και τα αρώματα της άνοιξης να αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους του.

Τόσο στην πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά, όσο και στα χωριά, αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα που κάνουν το παριανό Πάσχα αγαπητό, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο για τους επισκέπτες του. Οι μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που συναντά κανείς κατά την περιήγησή του στο νησί, έχουν φυσικά την τιμητική τους τις ημέρες του Πάσχα, ενώ η περίφημη Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά ( http://www.ekatontapyliani.gr ), που χτίστηκε κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, τελώντας τις πιο λαμπρές λειτουργίες του νησιού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ζήστε την απόλυτη κατάνυξη στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή, το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό, συγκεντρώνει τα περισσότερα… βλέμματα. Εδώ και μια δεκαετία η ρεβιθάδα είναι το νηστίσιμο φαγητό που όλοι φτιάχνουν για τη Μεγάλη Παρασκευή.

Την Κυριακή του Πάσχα, χαρείτε τις εξοχές και γιορτάστε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στη Μάρπησσα και στη γραφική Νάουσα και τη Δευτέρα, συμμετέχετε στα πανηγύρια του νησιού.