Ποδηλασία

ΠοδηλασίαΠοδηλασία


Οι επισκέπτες που λατρεύουν την ποδηλασία, θα περάσουν τον χρόνο τους ευχάριστα στο νησί της Πάρου. Οι διαδρομές και τα προσβάσιμα μέρη με ποδήλατο είναι πάρα πολλά. Γύρο από το νησί υπάρχει ο κεντρικός δρόμος το μήκος του οποίου ξεπερνάει τα 50 χιλ. Αυτόν θα χρησιμοποιήσετε ως κεντρική αρτηρία, ώστε να φτάσετε με τα ποδήλατα σας στις πανέμορφες παραλίες ή τα γραφικά χωριά της Πάρου. Η υψομετρική διαφορά του κεντρικού αυτού δρόμου δεν είναι μεγάλη. Το γεγονός αυτό κάνει την ποδηλασία πιο ευχάριστη.

Οι διαδρομές τις οποίες θα διαλέξετε πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων σας και να έχετε πάντα μαζί σας νερό και σνακ, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο μεσημεριανός ήλιος είναι αρκετά ισχυρός.

Προτεινόμενες διαδρομές:

Νάουσα – Παροικία:

Οι δυο κεντρικοί οικισμοί της Πάρου, απέχουν μεταξύ τους 12 χιλ. και είναι μια από τις προτεινόμενες διαδρομές μας. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και ο δρόμος είναι από άσφαλτο. Και στα δυο μέρη υπάρχουν πολλά αξιοθέατα για να εξερευνήσετε. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας μετά την εκδρομή στην παραλία Λιβάδια ( η οποία αποτελεί την κεντρική παραλία της Παροικιάς) ή στις παραλίες Πιπέρι και Αγίους Αναργύρους στην Νάουσα. Και στους δυο οικισμούς θα βρείτε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες με εξαιρετική κουζίνα.

Νάουσα – Σάντα Μαρία:

Μια ευχάριστη διαδρομή σχεδόν 5 χιλιομέτρων χωρίς υψομετρικές διαφορές, είναι κατάλληλη σχεδόν για όλους. Στο πρώτο μισό του σκέλους θα έχετε μια φανταστική θέα του κόλπου της Νάουσας και στο δεύτερο μισό, σπίτια με κήπους και χωράφια. Η Σάντα Μαρία είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Πάρου και σίγουρα θα σας επιβραβεύσει! Αν μετά το μπάνιο σας στην παραλία, έχετε όρεξη για περαιτέρω εξερεύνηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παραλιακό χωματόδρομο έως τον Αμπελά. Αυτός ξεκινάει από την νότια πλευρά της Σάντα Μαρία. Για τον γυρισμό σας στην Νάουσα, ο δρόμος έχει μια ελάχιστη ανηφορική κλίση. Η απόσταση είναι περίπου 4 χιλ.

Νάουσα – Πίσω Λιβάδι:  

Αυτή είναι μια διαδρομή όχι μόνο με έναν γραφικό προορισμό, αλλά και με πανέμορφα  χωριά, στα οποία μπορείτε να κάνετε στάση, πριν φτάσετε στο Πίσω Λιβάδι. Το μήκος της είναι αρκετά μεγάλο, περίπου 13 χιλ. Στο δρόμο μπορείτε να ξεκουραστείτε και να βγάλετε φωτογραφίες στα χωριά όπως ο Πρόδρομος, Μάρμαρα και Μάρπησσα. Το Πίσω Λιβάδι είναι ένα φανταστικό παραθαλάσσιο χωριό, με δυο αμμουδερές παραλίες και γραφικό λιμάνι για τα παραδοσιακά καΐκια. Μια από αυτές της παραλίες, είναι αυτή του Λογαρά. Στην οικισμό θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες και καφετέριες όπου μπορείτε να χαλαρώσετε πριν από την επιστροφή σας. Αν νιώσετε κουρασμένοι, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο πίσω στην Νάουσα.         

Παροικιά – Άγιος Φωκάς           

Ο Άγιος Φωκάς είναι μία γραφική εκκλησία στην βόρια είσοδο στο Κόλπο της Παροικιάς, την οποία μπορείτε να διακρίνετε κοιτώντας από την πρωτεύουσα προς τα δυτικά. Η εκδρομή με ποδήλατο προς τον Άγιο Φωκά είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Καθώς θα βρίσκεστε απέναντι από την Παροικιά σε υψόμετρο, στα μέσα της διαδρομής θα μπορείτε να βγάλετε πανοραμικές φωτογραφίες της πρωτεύουσας. Όταν ο δρόμος σας βγάλει και πάλι παραλιακά μπορείτε να κάνετε στάση για μπάνιο στην γνωστή παραλία Μαρτσέλο ή στο Κριός. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, υπάρχουν μικρές παραλίες στη συνέχεια του δρόμου προς τον Άγιο Φωκά, αλλά και δίπλα από την εκκλησία. Αξίζει να φτάσετε εδώ την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να δείτε τον ήλιο να «βουλιάζει» κάτω από τα κύματα του Αιγαίου. Η απόσταση της διαδρομής είναι 5 χιλ.

Παροικιά – Λεύκες

Μια δύσκολη διαδρομή, μήκους 11 χιλ., με τελικό προορισμό ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πάρου. Οι Λεύκες βρίσκονται σε υψόμετρο 200μ. και η θέα των ακτών της Πάρου και της Νάξου από το χωριό είναι μαγευτική. Η αρχιτεκτονική και τα χρώματα των σπιτιών εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, τα μαγαζιά διατηρούν τις παραδοσιακές πινελιές και οι ντόπιοι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι. Η διαδρομή προς τις Λεύκες έχει ανηφόρες και κατηφόρες. Ως εκ τούτου θωρείται αρκετά δύσκολη. Μπορείτε να φτάσετε στο χωριό με το λεωφορείο και από εκεί να κατευθυνθείτε με τα ποδήλατα προς την Νάουσσα.